Facebook biztonsági beállítások

Bizonyára sokakban felmerült már, hogy a Facebookon történő ténykedésünk, az ott kezelt képeink, beszélgetéseink nagyon is a privátszférába tartozik. Nem is beszélve arról, hogy a Facebook fiókunkkal nagyon sok más oldalra is be lehet lépni, akár fizetős szolgáltatásokba is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a Facebook fiókunkat amennyire csak lehet, védjük az idegenektől.

Képzeljük le, hogy mi történne, ha egy idegen be tudna lépni a Facebook fiókunkba! A következő dolgokhoz férne hozzá teljes körűen:

  • El tudja olvasni az üzeneteinket, illetve tudna a nevünkben üzenni
  • Látná minden feltöltött képünk, akár publikus, akár privát
  • Minden alkalmazásba be tud majd lépni, amit használunk
  • Minden külső honlapba is be tud majd lépni, amit a Facebook profilunkkal regisztráltunk
  • Akár fizetős szolgáltatásokat is igénybe tud venni, a mi kontónkra
  • A nevünkben tud ténykedni, hozzászólni stb...

Védjük a Facebook fiókunkat

A Facebook beállításoknál, a biztonsági fülnél találjuk azokat a beállításokat, melyek a Facebook profilunkat tehetik biztonságosabbá! Ezeket most szépen sorra vesszük, kezdve az egyszerű figyelmeztetéstől, a bizalmi kapcsolatokig és még tovább.

Ha betartjuk ezeket a biztonsági ajánlásokat, akkor egy nagyon nagy lépést teszünk meg annak érdekében, hogy illetéktelenek ne tudjanak belépni a Facebook fiókunkba, illetve ha még is megteszik, akkor arról értesüljünk és gyorsan tudjunk ellene tenni!

A biztonságos böngészés

A biztonságos böngészés ma már nagy valószínűséggel nem is lehetőség, hanem egy fixen használt dolog, így a beállításoknál is csak az látható, hogy bekapcsolva. De ki, már nem kapcsolható. Ez az opció a HTTPS böngészést kapcsolja be, vagyis a HTTP protokollhoz képest a HTTPS(ecure), titkosított protokollon fog a böngészőnk kommunikálni a Facebokkal. Erről könnyen meggyőződhetünk a böngészőnk felső címsorában:

fb url https

Érdekesség: amennyiben tudjuk, hogy be van kapcsolva ez a funkciónk, és a címsorban nem HTTPS-t látunk a cím elején, akkor kezdjünk el gyanakodni. Valószínűleg nem is a facebook.com címen vagyunk, hanem valami megtévesztő címen.

Fontos: Ha úgy érezzük, hogy egy ál-facebook oldalra léptünk be, megtévesztettek bennünket, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy minél gyorsabban belépünk az igazi facebook oldalra, és azonnal megváltoztatjuk a jelszavunkat! Lehetőleg valami olyanra, amit előtte még nem használtunk és nem hasonlít arra, amit előzőleg használtunk!

Bejelentkezési értesítők

Nagyon hasznos eszköz a bejelentkezési értesítők, a lényeg, hogy ha olyan eszközről történik bejelentkezés, amit még nem használtál és nem is hagytál jóvá, akkor értesítőt kapsz a bejelentkezésről emailben és/vagy szöveges üzenetként.

fb settings login

fb login email

Belépési értesítő emailben

 

Az alábbi képen jól látszik, hogy egy részletes leírást kapunk a bejelentkezésről, az milyen eszközről, mikor, és honnan történt.

Fontos: Ahogy az értesítő alján is írja a Facebook, ő maga, SOHA nem kéri emailben a bejelentkezési adataidat. Tehát, ha egy hasonló értesítőt kapnánk, ami valamiféle megerősítést vagy jelszót kér, akkor az valamilyen csalás lesz.

Bejelentkezés-jóváhagyások

További hasznos eszköz azoknak, akik telefonon is tudják használni a Facebookot. Ha ismeretlen eszközről történik a bejelentkezés, akkor a Facebook először kér egy biztonsági kódot a bejelentkezőtől, ezt a mobilodon a Facebook alkalmazásban a code generator részben kapjuk meg. Így ha csak nincs a betörőnél a mobilunk is, nem fog tudni belépni, mi viszont emailben, még plusz kapunk egy értesítőt is, hogy egy idegen eszközről próbálnak még éppen belépni.

fb settings logincode

Bejelentkezési jóváhagyások

fb settings login2

Hogyan működik a bejelentkezési jóváhagyások

 

Fontos: Ezt a funkciót a bekapcsolástól számítva egy hétig kikapcsolhatod biztonsági kód nélkül is, később viszont, csak azzal együtt!

Jó tudni: Ha előre tudjuk, hogy nem lesz nálunk a telefonunk, akkor előre kérhetünk 10db bejelentkezési kódot, amit kinyomtatva magunkkal vihetünk és felhasználhatjuk.

A kódgenerátor

A kód generátort megtaláljuk a Facebook alkalmazásunkban a telefonunkon. Amennyiben egy másik kód generátort szeretnénk beállítani, például a Google Authenticator-t, akkor előbb össze kell kötnünk azt a Facebook fiókunkkal. A kód generátor 30 másodpercenként új kódot generál, így ha idegen eszközről lépünk be, akkor mindig nálunk kell lennie a telefonunknak, hiszen előre nem lehet tudni milyen kódot kell megadni a belépéskor.

fb settings logincode2

Harmadik féltől való kód generátor beállítása

Alkalmazás jelszavak

Ha valaki számos alkalmazást használ, akkor egy kellemes eszköz az alkalmazás jelszó generátor. Ezzel a hasznos kis eszközzel, minden alkalmazásunkhoz egy egyedi kódot tudunk létrehozni, és azt tudjuk használni a valós Facebook jelszavunk helyett, így azt nem kell begépelnünk.

fb settings applogin

fb settings applogin2

Bizalmi kapcsolatok

A bizalmi kapcsolatok olyan ismerősök, akik biztonságos módon tudnak segíteni, ha problémád lenne a bejelentkezéskor. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki be tudott lépni a fiókodba és megváltoztatta a jelszavad. Így a bizalmi kapcsolatok segítségével, kaphatsz olyan biztonsági kódot, amivel ismét be tudsz majd lépni a fiókodba.

fb settings trusted connection

fb settings trusted connection2

Fontos: A bizalmi kapcsolatodnak meg kell győződnie arról, hogy tényleg te vagy az, aki a kapcsolatot kérte, különben más közös ismerősöd ki tudja használni a helyzeted. Ezért érdemes személyesen, vagy telefonon a segítségét kérni!

Megbízható böngészők

A megbízható böngészők pontban láthatod, hogy mely böngészőket és eszköz párosokat fogadott el jelenleg a rendszer, ezekről már biztonsági kód nélkül is be tudsz lépni! A listában láthatod, hogy jelenleg mit használsz és azt is, hogy korábban milyen böngészőkről léptél be és mikor.

fb settings trusted devices

Fontos: Ha valamelyik böngésző eszköz párost ismeretlennek véled, esetleg a bejelentkezés dátuma gyanús, akkor azt eltávolíthatod, így ha onnan próbálnak ismét belépni, akkor már csak biztonsági kóddal tehetik meg!

Bejelentkezett helyek

Hasonlóan a megbízható böngészőkhöz, a bejelentkezett helyeknél láthatod, hogy jelenleg mely böngészőkről, eszközökről vagy bejelentkezve a Facebookra. Ha valamely bejelentkezést furcsának véled, akkor azonnal megszakíthatod a bejelentkezést a megszakítás gombbal!

fb settings active sessions

Remélem, hogy hasznos a leírás és mindenki biztonsággal használja majd a Facebook fiókját!

Buy and Trade Bitcoin at Binance