Megosztások és üzenetek a Facebookon, de kinek?

Üzenj, oszd meg, kommentelj! Röviden - a lájkokat leszámítva - ez történik a Facebookon (na jó ennél több is, de most erről lesz szó), de vajon figyelünk arra, hogy kik is látják ezt? Sokaknak egyszerűnek tűnő dologról lesz most szó, de vegyük észre, nem mindenkinek olyan egyértelműek a Facebookon történő események.

Röviden, a megosztások és üzenetek biztonságáról lesz szó, illetve arról, hogy kik láthatják a ténykedésünket. Szóval, ha profi Facebookozó vagy, akkor azért olvasd el a cikket, hátha találsz benne valami hiányosságot, vagy adj ötleteket a biztonságunk érdekében, stb...

Megosztások, üzenetek avagy tartalom gyártás

Kezdjük a legelején, a Facebookon van jó pár olyan esemény, aminek következménye, hogy valakik - adott esetben akárkik - látni fogják a cselekedetünket, annak végeredményét. Ezt megelőzendő, minden ilyent tettünk előtt lehetőségünk van szabályozni, hogy azt kik, vagy kik ne láthassák! Viszont ezért tenni is kell.

Meg kell értenünk, hogy a Facebooknak - úgy is mint cég - az az érdeke, hogy minél több tartalmat készítsenek a felhasználói, és azt minél többen láthassák, így generálva iszonyatos nagy látogatottságot, megalapozva a reklámozást mint bevételi forrást. Ezért a Facebookon szinte minden biztonsági beállítás, minden szabályozás alapesetben engedékeny, ha például meg akarok osztani egy eseményt, vagy egy képet, akkor alapértelmezetten azt mindenki láthatja majd (tehát nyilvános). - A jogi kérdésekbe most ne menjünk bele, épp elég lesz a saját érdekünk védelme. - Szóval ha nem szeretnénk, hogy mindenki lássa, amit cselekszünk, akkor azért külön tennünk kell. A lényeg, a lehetőség meg van rá, így korlátozhatjuk a ténykedéseinket, illetve annak publicitását.

Milyen esetekről lesz szó?

A legismertebbeket összefoglalva, gyors átfutjuk a következőket:

  • állapot frissítés, fénykép vagy videó hozzáadása
  • hivatkozás, kép megosztása és hozzászólás ezekhez
  • üzenet küldése
  • más felhasználó profiljára (üzenőfalára) írás

Biztonság az állapot frissítésnél

A saját profilunkra történő üzenet (állapot, hangulat jelzése) írása, vagy kép/videó feltöltése nyilvánvalóan nagyon közkedvelt és közismert dolog. Természetes, hogy meg akarunk másokkal osztani élményt, gondolatot. Viszont érdemes néha végig gondolni, hogy vajon mindenkinek látnia kell azt, mindenkivel szeretnénk tudatni a velünk történteket? Sajnos klasszikusnak mondható az alábbi példa, gondoljunk csak bele, hogy ha mindenki láthatja, hogy mikor megyünk elnyaralni egy hétre, plusz feltettünk egy csomó képet a lakásunkról, akkor ne lepődjünk meg, ha kipakolják a házat mire hazaérünk... Persze szélsőséges eset ez, de egyáltalán nem lehetetlen, és főleg nem vicces.

Facebook állapot frissítés

Állapot frissítési lehetőségek és a biztonság, mi mennyire látható...

Facebook adatvédelmi beállítások

Beállíthatjuk, hogy kik láthatják, vagy kik nem a tartalmat

Az állapot frissítésnél jól látható a küldés gomb mellett, a nyilvános gomb is, melyet lenyomva választhatunk, hogy mely emberek láthatják majd a feltett tartalmat, értelemszerűen. Illetve kettőt kiemelnék ezek közül, a "Csak én" és az "Egyéni" opciót. 

Ha a Csak én-t választjuk, akkor csak és kizárólag a tartalmat feltöltő fogja látni azt, ez a legbiztonságosabb, ellenben senki más nem látja rajtunk kívül. Ezt akkor érdemes választani, ha kipróbálunk valamit, de nem vagyunk biztosak a végeredményben, így ha végül nem tetszik, akkor nyugodtan törölhetjük.

A másik, az "Egyéni" opcióval pontosan megszabhatjuk, hogy ki, vagy kik láthatják majd, amit közölni szeretnénk.

A két említett opció egyébként minden megosztási, közlési lehetőségnél hasonlóan működik, csak úgy, mint amikor elfogadjuk egy alkalmazás feltételeit, ott is megmondhatjuk, hogy az alkalmazással való viszonyunkat és a vele készített megosztásokat, eredményeket kik láthatják.

Hivatkozás, képmegosztás és ezekhez való hozzászólás

Az egyéni állapot frissítésétől sokkal gyakoribb, a mások által közölt megosztások, hivatkozások, képek további megosztása, és azok kommentelése (ha úgy tetszik kommentálása). Itt is lehetőségünk van a fent említett láthatósági kör szűkítésére. Mivel az eredeti tartalmat nem mi készítettük, joggal gondolhatnánk, hogy hát nyugodtan megoszthatom, mert nem rólam szól, nem rám vonatkozik. Ez félig van csak így, hiszen az által, hogy megosztom már mások is látják, hogy hogyan gondolkozom az adott témáról (a viszont megosztott tartalomról), ha pedig még hozzá is szólok, teljesen felfedem az álláspontomat, akár a teljes nyilvánosság előtt. Elég itt egy megtörtént esetet felhozni, valaki(k) egy nyilvános megosztás keretein belül beírták, hogy aki kommentben beírja a Facebook jelszavát, akkor azt a Facebook észreveszi, és nem engedi látható felületre, ezért azt kicsillagozza. Nos természetesen ez nem történt meg, így rengeteg ember kiírta nyilvánosan a saját Facebook jelszavát, kommentekben. Szóval vigyázzunk kinek hiszünk, és kivel mit osztunk meg, még ha véletlenül is.

Facebook megosztás beállítása

A megosztásoknál is beállíthatjuk, hogy kik láthatják majd

Természetesen ez jó dolog, hiszen csökken a névnélküli (ál)tartalmak száma, és elvileg nő a fontos, pontos információ mennyisége. Elvileg. Gyakorlatilag ez nem biztos, hogy így van.

Üzenetküldés, ami személyre szól, vagy mégsem?

Két (pontosabban egy) lehetőség van valakinek üzenetet küldeni, az egyik, hogy a profilján, vagy az üzeneteinknél célzottan direkt neki üzenünk, a másik, hogy a chat ablakban írunk neki. Ez tulajdonképpen ugyanaz, egy beszélgetési szál fog készülni az illetővel, csak más módon történik a beírás. Itt, amire ügyelni kell az, hogy nem csak két személy között történhet a beszélgetés, hanem akár több ember között is. Csoportos beszélgetés, konferencia, ha úgy tetszik. Ezért ha gyanúsan sok ember van a címzettek között, akkor győződjünk meg arról, hogy ismerjük-e őket. Ugyanis, nem csak ismerősökkel lehet üzeneteket váltani, így szintén kiszolgáltatottakká tudunk válni.

Facebook üzenetküldés másoknak

Üzenet küldése Ponciusznak, személyesen

Facebook üzenet küldése Ponciusznak

Ezt így csak a címzett látja majd

Facebook üzenet több embernek

Üzenet küldése több címzettnek, akár ismeretleneknek is

Más felhasználó profiljára is írhatok?

Ha engedélyt adott rá az illető, akkor igen. Ezzel viszont kéretik csínján bánni, ugyanis ha olyan dolgot írunk oda, amit másnak nem kellene látnia, az később mindenki számára nagyon kínos lehet. Ezért a személyesebb tartalmakat inkább üzenetként küldjük el.

Facebook üzenet a profilra

Írhatunk mások profiljára is, lehetőleg ne írjuk oda, ki, kivel hált...:)

Remélem sikerült egy kis képet adni arról, hogy milyen eszköz van a kezünkben a Facebook által. Természetesen senki nem szeretnék elkedvteleníteni, viszont néha gondolkozzunk el azon, hogy milyen mennyiségű és milyenségű információt adunk ki magunkról, és azt kik láthatják.

Buy and Trade Bitcoin at Binance