Windows 8 egy havi használat után

Picit megkéstem a cikkel, mert azt ígértem, hogy feltelepítek mindent ami kell és megírom az eredményt. Menetközben úgy döntöttem nyüstölöm még egy picit a Windows 8-t, tapasztalatok a cikkben.

Most egy hónapja használom munkára a Windows 8-t és be kell valljam, hogy a kezdeti para és idegenkedés igazából teljesen eltűnt. Azt nem mondhatom, hogy alaptalan volt előre aggódni, hogy milyen lesz használni, de azt bátran állíthatom, hogy aki nem fél az újtól, annak 2-3 nap és semmi gondja nem lesz vele.

Emlékeztetőül: programozásra használom a gépet, 2 monitorral 22” és 23” méretben, részletek az első cikkben.

Stabilitás

Lefagyni még sosem fagyott le, pedig elég sok mindent csinálok, csináltatok a géppel egyszerre. Persze a 4GB memória nem a világvége, de érezhetően gördülékenyebb a rendszer, mint a Windows 7 volt. Egyetlen dolgot tapasztalok, ami sajnos rendszeres is, a képernyő kiterjesztés néha elfelejti és induláskor, vagy bejelentkezés után klónozva működnek a monitorok. Ezt egy (Ati CCC) asztalkezelés azonnal rendbe teszi, de akkor is kellemetlen tud lenni.

A frissítések jól lefutnak, nincs velük gond, viszonylag tempósan végre is hajtják a dolgukat.

Kompatibilitás

Eddig még nem volt olyan program, amit ne tudtam volna feltelepíteni, egyedül ha .NET 3.5 vagy régebbi kell valami programnak, akkor szól a rendszer, hogy azt kellene telepíteni. Ezt egyébként a szolgáltatások hozzáadásánál egy pipálással megoldhatjuk, ha szükséges.

Driverekkel sincs semmi különös, mindenhez találtam, sőt alapból a Windows talált is mindenhez.

Teljesítmény

Mint már írtam 4GB memóriával használom, illetve a virtuális memória külön partíción szabadjára van engedve, a Windows kezeli belátása szerint (4-6GB méret között szokott mozogni).

Különösebb lassulást nem érezni, nyilván minél több (nagyobb memória igényű) programot futtatunk egyszerre, annál érezhetőbb a lassulás (kevés az a 4GB :) ).

Egy 50GB-s partícióra telepítettem fel, és a programokat is oda pakoltam fel, nem külön partícióra kerülnek. Így a Program Files, Program Files (x86) és Program Data mappák 12GB felett vannak átlagosnak mondható telepítésnél, játékok nélkül egy hónap elteltével.

A Users mappa 5GB körül mozog, takarítás után csökken 3,5GB-ra, a Windows mappa pedig 20GB tájékán mozog.

Az már látszik, hogy 50GB hosszútávon kevés lesz, 100-150GB-s partíció az, amin jól fogja magát érezni, természetesen az mindig attól is függ, hogy ki, milyen programokat telepít fel.

Élmény

Az elején természetesen minden sokkal szebb, élménydúsabb. Egy hónap után már picit kopik a dolog. A startoldalt (kezdőképernyő) szinte csak programindításra használom, a keresés, megosztás, beállítások, eszközök funkciót egyáltalán nem. Az appokat sem igazán, próbálkoztam egy ideig, hogy onnan hallgatok zenét, vagy rádiót, vagy majd nézem az időjárást, térképet, de ezeket egyszerűen asztali gépen kiváltja a böngésző, az AIMP stb. Nem mondom mobilon vagy táblán lehet, hogy pont tökéletes, de ott még nincs tapasztalatom.

Ami kifejezetten tetszik, hogy két tálca van, egy-egy monitoron a jobb és baloldalra húzva, nem a megszokott lenti pozíciót használom és nagyon jó, hogy ami program a bal monitoron van az a bal tálcán, és fordítva. A startmenü egyáltalán nem hiányzik, mert eddig is a win gombot használtam előhívására, illetve win+R és begépelem a program nevét.

Nagyon jó dolog az win+X, gyors rendszergazdai menü, a vezérlőpulttól a parancssorig minden rajta van, ami kell.

Összegzés

Feltűnhet, hogy annyira nem sok azaz újdonság, amiért érdemes lehet váltani Win7-ről, egy XP-ről viszont már javasolt.

Valóban gyorsabb valamivel a Win7-től, de azért csodát nem kell várni. Ha valakinek nem létszükséglet, nem fejlesztő, vagy nem őrül meg, ha nem a legújabb cuccok vannak a gépén, akkor egyelőre nem szükséges a váltás. Viszont nem kell félni tőle, gyorsan szokható a kezelés, és egyáltalán nem igaz, hogy egérrel macerás lenni bármi is.

Buy and Trade Bitcoin at Binance